نقره از زمان قدیم یکی از فلزات گرانبها و پرکاربرد در صنایع مختلف، بهویژه جواهرسازی و ساخت ظروف زینتی است. اما در این بین عیار نقره نیز نشاندهنده درصد خلوص آن است که در این مقاله، به بررسی تفاوتهای نقره با عیارهای ۹۲۵، ۹۵۰ و ۹۹۹ میپردازیم و ویژگیها، کاربردها و مزایای هر یک را مورد بررسی قرار میدهیم.
فهرست مطالب
تفاوت عیارهای مختلف نقره
نقره یکی از فلزات گرانبها و پرطرفدار در صنایع جواهرسازی و تزئینی است که با توجه به خلوص و درصد نقره موجود در آن، به عیارهای مختلفی دستهبندی میشود. نقره ۹۲۵ (استرلینگ)، نقره ۹۵۰ (فرانسوی) و نقره ۹۹۹ (خالص) از متداولترین انواع نقره در بازار هستند که هر یک ویژگیها، مزایا و کاربردهای خاص خود را دارند. در ادامه مقاله، شما را بیشتر با این ویژگیها و کاربردها آشنا خواهیم کرد.
عیار نقره ۹۲۵
عیار ۹۲۵ نقره که به استرلینگ معروف است، ۹۲٫۵٪ نقره خالص و ۷٫۵٪ فلزات دیگر دارد که معمولاً از مس استفاده میشود. این ترکیب باعث افزایش سختی و دوام نقره میشود و آن را برای ساخت جواهرات و زیورآلات مناسب میکند.
عیار نقره 925 مقدار سختی و دوام بالایی دارد که به دلیل اضافه شدن مس به نقره خالص است تا از خراشیدگی و تغییر شکل جلوگیری کند. این عیار نقره از مقاومت بالایی در برابر کدر شدن برخوردار است و درخشندگی بیشتری نیز دارد. ضمن اینکه نقره استرلینگ به راحتی قابلیت شکلپذیری و حکاکی دارد و برای ساخت طرحهای متنوع جواهرات ایدهآل است.
نقره استرلینگ علاوه بر اینکه بهطور گسترده در ساخت انواع جواهرات مانند انگشتر، دستبند، گردنبند و گوشواره استفاده میشود در تولید ظروف نقرهای، کارد و چنگال و سایر لوازم تزئینی نیز کاربرد دارد. لازم به ذکر است که تمامی محصولات آرتیش گلس با استفاده از عیار نقره 925 طراحی و ساخته میشود.
نقره ۹۵۰
نقره با عیار ۹۵۰ یا نقره فرانسوی، حاوی ۹۵٪ نقره خالص و ۵٪ فلزات دیگر است. این نوع نقره خلوص بیشتری نسبت به نقره استرلینگ دارد و در نتیجه نرمتر است.
نقره فرانسوی دارای خلوص بالاتری است و این موضوع باعث درخشش بیشتر این عیار نقره میشود. اما این خلوص بیشتر باعث نرمی بیشتر آن نیز شده و در برابر تغییر شکل دارای حساسیت بیشتری است. ضمن اینکه مقاومت کمتری در برابر کدر شدن دارد و سریعتر از عیارهای دیگر کدر میشود.
از نقره 950 به دلیل خلوص بالا و درخشش بالایی که دارد، در ساخت جواهرات لوکس و ظروف تزئینی با ارزش بالا استفاده میکنند. جالب است بدانید که از این عیار نقره برای ساخت سکههای نقرهای و مدالهای یادبود نیز استفاده میشود.
نقره ۹۹۹
عیار نقره 999 که به نقره خالص یا نقره فاین نیز معروف است، حاوی ۹۹٫۹٪ نقره خالص است. این بالاترین درجه خلوص نقره است و بهدلیل نرمی و انعطافپذیری بالا، از این عیار استفادههای خاصی میشود.
در نقره فاین خلوص بسیار بالا است و در نتیجه درخشش و جلای بینظیری را خواهید دید. این عیار نقره به دلیل این خلوص بالا، بسیار نرمتر است و به راحتی خم میشود که آن را برای بسیاری از کارها نامناسب کرده است. ضمن اینکه به دلیل این نرمی بسیار زیاد، به راحتی خراشیده میشود و در نتیجه به مراقبت ویژهای نیاز دارد.
نقره خالص عمدتاً در ساخت شمشهای نقره برای سرمایهگذاری، سکههای نقرهای و برخی کاربردهای صنعتی مانند تولید قطعات الکترونیکی و پزشکی استفاده میشود.
مراقبت و نگهداری از نقره با عیارهای مختلف
مراقبت و نگهداری از نقره با توجه به نوع عیار آن اهمیت زیادی دارد، زیرا هر کدام از این عیارها نیاز به نگهداری متفاوتی دارند که در ادامه این روشها را به شما خواهیم گفت.
روشهای نگهداری نقره ۹۲۵ (استرلینگ)
نقره استرلینگ به دلیل اینکه با مس ترکیب میشود، از مقاومت بالایی در برابر کدر شدن و تغییر رنگ برخوردار است. با این حال، همچنان نیاز به مراقبت و تمیزکاری دورهای دارد. برای نگهداری از نقره استرلینگ لازم است که در مکان خشک و به دور از رطوبت از آن نگهداری شود تا کدر نشود.
جهت تمیز کردن این عیار نقره لازم است که از یک پارچه نرم و بدون پرز استفاده کنید تا درخشندگی آن حفظ شود. ضمن اینکه نقره استرلینگ با مواد شیمیایی مانند عطر، اسپری مو و کلر نباید تماس داشته باشد.
روشهای نگهداری نقره ۹۵۰ (فرانسوی)
نقره ۹۵۰ به نسبت نقره استرلینگ خلوص بالاتری دارد و در نتیجه، بیشتر در معرض کدر شدن قرار دارد. بنابراین توصیه میکنیم اگر جواهراتی از این عیار نقره دارید، لازم است بدانید که نیاز به مراقبت ویژهای دارد. برای نگهداری از نقره فرانسوی لازم است از کیسههای حاوی ضدرطوبت جهت جلوگیری از کدر شدن استفاده کنید.
در مورد تمیز کردن نقره عیار 950 توصیه میکنیم از پارچههای مخصوص یا محلوهای تمیزکننده ملایم مخصوص نقره استفاده کنید. ضمن اینکه از تماس آن با مواد اسیدی مانند سرکه و آبلیمو که آسیبزننده هستند جلوگیری کنید.
روشهای نگهداری نقره ۹۹۹ (خالص)
نقره خالص به دلیل خلوص بسیار بالایی که دارد، نرمتر و البته حساستر است؛ بنابراین به راحتی خراشیده میشود و به مراقبت بیشتری نیاز دارد. توصیه میکنیم اگر نقره خالص دارید، آن را در جعبههای مخصوص جواهرات و با فاصله از سایر فلزات نگهداری کنید.
برای تمیز کردن نقره فاین توصیه میکنیم از دستکشهای نرم استفاده کنید تا خراشی به سطح آن ایجاد نشود. ضمن اینکه پیشنهاد میکنیم برای استفادههای روزانه از نقره خالص استفاده نکنید و فقط به عنوان وسیلهای برای سرمایهگذاری یا تزئینی از آن استفاده کنید.
کدام نقره برای من مناسب است؟
انتخاب عیار مناسب نقره به کاربرد و بودجهای که برای آن در نظر دارید بستگی دارد. نقره ۹۲۵ یا استرلینگ به دلیل دوام و مقاومت بالا، گزینهای مناسب برای جواهرات روزمره و کاربردهای تزئینی است و نقره ۹۵۰ که خلوص بیشتری دارد، برای جواهرات لوکس و ظروف تزئینی باارزش مناسب است. ضمن اینکه نقره ۹۹۹ نیز با خلوص بسیار بالا، گزینهای برای سرمایهگذاری و کاربردهای صنعتی به شمار میرود.